ndino bjöd oss på middag i sin stora villa i förorten. Han var en utomordentlig sällskapsmänniska och innan vi visste ordet av satt vi och skrattade högt och sedan av bara farten drack kaffe med avec i herrummet. Det blev sent så att vi övernattade i villan.
Följande morgon skulle vi sätta igång operation 'Rädda kungen' efter frukosten. Vi gick alla tre till dörren till det avsides rum han visat oss dagen innan. Men vi kunde inte hitta på något sätt att få upp dörren. Så vi började söka efter Andino.
Personalen berättade att han under natten fått ett meddelande som gjorde honom upprörd. Han hade bara så där befallt att chauffören skulle väckas och bilen köras fram. Han hade sedan försvunnit i natten utan förklaringar. Varken bilen eller chauffören hade ännu kommit tillbaka.
Vi meddelade först polisens operativa central var vi befann oss i sökandet efter spår av kungens kidnappare. Sedan dök Andinos chaufför och bil upp. Han hade kärt Andino till det stora flygfältet där hans privata plan hade stått startfärdigt och väntat. Inte heller nu visste chauffören vart Andino begett sig.
Det var kriminalassistent Brunander som kom med förslaget: ”Vi borde kanske åka till Schweiz och konsultera Bergfrun.” Efter en diskussion om för och emot förslaget beslöt vi alla tre att resa till Schweiz. Så vi bokade biljetter till ett plan till Zürich som skulle avgå samma eftermiddag. Vi gjorde bokningen i Polismyndighetens namn.
Den stackars chauffören hade knappt hunnit äta sin brunch innan han tvingades köra till det stora flygfältet igen. I Zürich övernattade vi på ett hotell. Följande dag åkte vi taxi till bergsbyn. Innan middag var inne hos bergfrun Marta. Brunander verkade att trivas med att återse hennes stora sal mitt i berget. Isaksson åter hade ögonen runda av förvåning. Själv hade jag bara ont i fötterna.
Bergfrun var lite förbryllad över att vi dykt upp hos henne igen. ”Tänker ni ta för vana att titta in;” frågade hon maliciöst. Men hon tycktes förstå mitt lidande så jag fick sitta medan vi pratade med henne.
Vi talade spontant med dämpade röster, ty som fort man höjde rösten ekade den tillbaka i den stora bergssalen.
Bergfrun visade sig inte heller veta vart Andino tagit vägen. Vi kom med olika förslag.
”Nu tror jag att jag känner en person som kan ha kännedom om vart Andino tagit vägen,” sade hon plötsligt. ”Det kan vara den Gamle i Sahara.”
”Vem är det,” undrade jag.
”Han är utanför Sahara den föga kända herren till sandviddernas värld,” berättade hon. ”Alla som vill ha makten i en sahariensisk stat måste först söka ett godkännande av honom. Fransmännen försökte strunta i honom, men fick till slut förhandla med honom i oasen Bou-Saada innan de fick lugn söder om Atlasbergen.”
”Varför kallas han den Gamle,” undrade Isaksson.
”Därför att han tycks ha härskat i Sahara som ett slags tidig domare redan på den tiden när Sahara var grönt och sahariensarna flyttade runt med stora boskapshjordar.”
”Det var för länge sedan,” sade Brunander. ”Ingen kan bli så gammal!”
Bergfrun skrattade sitt underbara skratt, som melodiskt ekade i salen.
”Nej, det händer inte att en människa blir 10 000 år gammal,” sade hon sedan. ”Men den Gamle är sannolikt inte människa. Jag har hört att han skulle ta emot rymdskepp och utväxla varor med rymdfarare.”
”Han skulle alltså ha ett gammalt, välutvecklat underrättelsenät,” sade jag. ”Det skulle vara värt att fråga honom.”
Alla begrundade detta konstaterande under tystnad.
Så sade Brunander: ”Hur skulle vi hitta honom i Sahara? Hur skulle vi över huvud taget komma dit?”
På det sade bergfrun: ”Oroa er inte! Jag vet en bekväm expressväg hem till den Gamle.”