Historiens Fenix
webbsajt för historia och kultur

Innehåll:

Homo erectus Isoleringen Homo ergaster Homo heidelbergensis Saï-ön Källförteckning

Du är här >> Historia >> Paleosociologi
Publicerad: 2025-03-21

Paleosociologi:


Ett nytt sätt att förstå människans evolution

Ett förslag av Sören G Lindgren

Paleosociologi är en ny vetenskaplig metod, som undersöker hur tidiga sociala strukturer formade människans genetiska arv och kulturella utveckling och kan ha relevans än idag.

Homo erectus åt kavader

D

e första människorna som följde stora djurflockar utvecklade sannolikt sociala roller som formade vår arts framtid. Den gällde särskilt den del av arten Homo erectus, som levde som asätare och som kom att lämna Afrika via Levanten. Erectinerna behövde hålla uppsikt över ”sina” flockar med stora djur för att snabbt kunna utnyttja kadaver när rovdjur lämnat dessa (Carotenuto et al 2016). Analyserar man denna verksamhet kan man föreslå följande tydliga arbetsfördelning:

  • Spejare: De som övervakade djurflockarna.
  • Snabba löpare: Unga individer som snabbt hämtade hjälp (det var sannolikt med Homo erectus som människan tog de första löpstegen).
  • Bevakare: Äldre som vakade över kadavret och höll konkurrerande rovfåglar på avstånd.
  • Styckare och bärare: De som tog vara på köttet och transporterade det till lägret.
Grupp av Homo erectus stjäl kött
En grupp av män av arten Homo erectus stjäl kött från ett djur som slagits av ett rovdjur. Männen har alla skägg, vilket är riktigt. Men för cirka 2 miljoner år sedan bar de ännu inte pälskläder utan hade en naturlig päls, som täckte också armar och ben. De hade i sina händer enkla käppar med vilka de höll garmarna borta, absolut inte skraftade verktyg som tecknaren infogat. Bild ChatGPT.

Denna arbetsfördelning skulle enligt en sociologisk idé av den förre professorn i sociologi vid Helsingfors universitet, Erik Allard, vara styrd av förväntningar från de andra gruppmedlemmarna. Den norska rättssociologen Vilhelm Aubert konstaterade: ”Förväntningar är i sociala situationer det element, som binder samman tillstånd vid olika tidpunkter” (Aubert 1967: 11). Därmed skulle den evolutionsmässiga sociala grupp ha uppstått, den som inte mera hade flockens lösa och ofta föränderliga organisation.

Det är från paleosociologisk synpunkt sannolikt att den sociala gruppens ofta till synes spontant formade organisation egentligen är ett arv från Homo erectus och sannolikt inbyggt i någon form i vårt DNA.

Det är möjligt att Homo erectus utvecklades i och runt Atlasbergen i Nordafrika (Lindgren 2020a). Hon vandrade ut från Afrika genom Levanten för 1,9 miljoner år sedan (ibid) och hittade troligen först till Georgien i Kaukasus, för c:a 1,8 miljer år sedan. Där har fynd av en hominin som döpts till Homo georgicus påträffats (Lordkipanidze 2005). En ny grupp begav sig till Europa för 1,6 miljoner år sedan (Margari et al 2023) och hittade till Spanien för omkring 1,4 miljoner år tillbaka (Huguet 2025). Därefter sökte sig en grupp till Indien. Under glaciala maxima bildades en landbrygga från Sydostasien till Indonesin. Längs den tog sig Homo erectus till Java och Sumatra, kanske för 1 miljon år sedan. Där levde hon upp till för omkring 100 000 år tillbaka (Stringer 2012).

Homo erectus var som sagt asätare och bevakade djurflockar för att vara först på platsen för ett dött djur. Det betyder att deras emigration inte var en planerad utvandring utan en som inträffade som en följd av att de djurflockar de bevakade förflyttade sig alltefter klimatet det tillät.

Hur det kom sig att en art har kunnat leva i omkring 2 miljoner år har ingen paleoantropolog hittills kunnat förklara. Men en paleosociologisk förklaring skulle gå ut på att erctinerna kunde organisera sig i grupper, som styrde sig själva och som därmed var smartare än alla andra djurflockar.

Homo erectus hade ännu inte utvecklat ett talspråk, men hon hade med största sannolikhet dels ett utvecklat kroppsspråk, dels ett signalspråk av det slag som man i en förenklad form påträffar hos många aparter (Lindgren 2020b). Men detta signalspråk var mycket mera omfattande än apornas. De kan ha fyra till sex ord (i form av läten) medan erectinerna skulle ha flera tiotal ord. Genom dem styrde de sig själva och sin grupporganisation.

Isolering i Västafrika

M

en i Östafrika skedde en mera komplicerad utveckling. Det hade att göra med att perioderna av istid påverkade monsunerna från Indien. Vid glaciala maxima (perioderna då istiderna blev som kallast i Europa och Nordamerika) blev det torrt i Östafrika på grund av att mosunerna uteblev. Människorna drevs till vattenhål (som Victoriasjön) där det var möjligt, men på andra ställen sökte man sig till kusterna (där det på många håll fanns sötvattenkällor som kom i dagen när havsytorna sjönk kraftigt – ofta ner till 120 meter under nuvarande nivå). De här kasten mellan torrt och vått hade en rytm på 22 000 år (deMenocal 2011, 2014).

I Västafrika var klimatutvecklingen annorlunda. Under de glaciala perioderna gick monsunerna från Atlanten högre upp, ända till bergen som avgränsar Sahara i söder. Lågtrycken avgav sin väta på bergen. Därifrån rann det norrut i form av floder som gjorde Sahara grönt återkommande under de glaciala maxima.

Det gjorde den benägenhet för isolering, som kan ha börjat hos någon eller några av de många arter av Australopithecus som föregick Homo erectus, kunde leva ostört i Västafrika. I överensstämmelse med Dunbars hypotes att moderna människor kan komma ihåg 150–250 människor (Dunbar 1993) är det rimligt att anta att de var omkring 250 individer som levde i ett revir med en bufferzon till grannreviret. Vart och ett av dessa revir hade sin egen variant av stensmide. Men idéer vandrade inte mellan grupperna (dock är det troligt att unga kvinnor, som lämnat sin grupp, släpptes in i en annan grupp, vilket förhindrade incestskador och förde evolutionen framåt).

Denna isolering bestod över hela Afrika där det var möjligt att upprätthålla den, men särskilt i Västafrika. Vissa byar kunde leva i den traditionella isoleringen nästan till moderna tider.

En av paleosociologins mera intressanta frågor gäller denna evolutionärt sett förhållandevis långa isolering. I vilken utsträckning kom den att också fästas i vårt DNA? Kan det tänkas att dagens politiska utveckling mot alltmer auktoritära samhälle förstärks av ett genetiskt arv från den långa tiden av isolering?

Men låt oss återgå till den evolutionära historien. De erectinergrupper som blivit kvar i Afrika kom att utvecklas till allt snabbare löpare. De började alltmer lika moderna människor som den 1,4 mijoner år gamla ”Turkana boy”. Han tillhörde den nya aten Homo ergaster.

Homo ergasters stora bidrag

N

är Homo erectus lämnade Nordafrika och hittade till Öst- och Sydafrika utvecklades hon snabbt: fick långa ben, lärde sig löpa, uppfann spjutet, småningom också acheul-stensmidet, lärde sig sent om siderr använda eld och förlorade pälsen. Därmed hade hon utvecklats till en ny art, som döpts till Homo ergaster. Älsta fyndet av henne är från för omkring 1,9 miljoner år sedan. I södra och östra Afrika har gjorts en lång rad fynd av henne med början år 1971 i Kenya. Officiellt anges att hon skulle ha levt till för 1,4 mijoner år, men andra tecken tyder på att hon kan ha varit med i leken ända ner till för 700 000 år sedan.

En ny hypotes om Homo sapiens födelse

En ny genetiskt byggd hypotes (Cousins et al 2025) föreslår att en afrikansk hominin-art splittrades för omkring 1,5 miljoner år sedan. Efter en lång tid skulle den emigrerade grenen återvänt till troligen Östafrika för 300 000 år tillbaka. Därvid smälte samman med den gamla stammen. Av det genetiska arvet skulle 80% vara från den gamla stammen och 20% komma från den nya grenen.(ibid)

Jag har tolkat det så att det sannolikt var Homo ergaster som utvandrade från Afrika, troligen för omkring 1,5 miljoner år sedan. I Spanien ska hon ha utvecklats till Homo antecessor för omkring 1,2 miljoner år tillbaka. Ungefär 100 000 år senare kom en svår köldvåg (Lindgren 2024) som tvingade Homo antecessor att vandra österut. I Asien utvecklades dessa grupper till Homo denisovans. För omkring 300 000 år sedan ska en grupp denisover ha återvänt till Östafrika och där smält in i den östafrikanska genpoolen.

Denna tolkning har ChatGPT kraftigt motsatt sig under diskussionen om hur resultatet av Cousins et als genetiska undersökning ska tolkas. Denna artificiella intelligens har envist hävdat att det inte gått att påpvisa fynd av denisover i Indien.

Då föreslår jag att den nya grenen som hittade tillbaka till Afrika skulle ha kommit från Europa för 325 000 år sedan och levt i grottan Jebel Irhoud i Atlasbergens utlöpare i Marocko (Hublin 2017). Men dessa emigranter var klädda i förslagsvis skinnbitar knutna med lädersnören runt kroppen – de skulle ha skrämt slag i de nakna östafrikanarna om de nådde dit ner.

Varifrån den nya grenen än kom så skulle det genetiska tillskottet har varit omvälvande. En del av generna från den nya grenen ”särskilt de som var relaterade till hjärnfunktionen och de neurala processerna, kan ha spelat en avgörande roll i människans evolution,” hävdade Trevor Cousins från universitet i Cambridge i en intervju i webbtidskriften Live Science.

I Östafrika skulle det alltså vara de sena, genom sammansmältningen intelligentare Homo heidelbergensis som blev moderna människor.
En pojke av typen 'Turkana-boy' jagar fisk med spjut
”Turkana boy” kallas en 14-årig pojke som avled av en infektion vid Turkana sjön i östra Kenya för 1.4 miljoner år sedan. Under perioder av istid i norr upphörde monsunerna från Indiska oceanen och då tvingades Homo ergaster till kusten. Där skulle man ha lärt sig använda först käppar, som utvecklades till spjut, till att ljustra fisk. När klimatet åter blev fuktigare skulle de ha lärt sig använda spjuten till att fälla mellanstora och smådjur. Den snabba fiskaren är tecknad med Turkanapojken med modell. Bild ChatGPT.

Homo ergaster som spjutfiskare

Under perioder av torka när klimatet tvingade människor närmare kusterna, utvecklade Homo ergaster sannolikt metoder för att använda sina traditionella käppar som redskap vid fiske. Men de lärde sig att krokiga käpparna var dåliga ljusterverktyg och raka käppar var bättre och träffsäkrare. Därmed uppfanna de spjutet.

Men de kunde ännu inte äta rå fisk utan tvingade gräva ner fångade fiskar, som tömts på inälvor, och låta dem jäsa. Fisk i jäst tillstånd klarade deras magar. Däremot tycks de ha kunnat äta musslor och sniglar råa. När klimatet förbättrades och de återvände till inlandet fällde de mindre landdjur med spjut. Men även deras kött måste jäsas innan de kunde förtära det. Homo ergaster i Afrika levde sannolikt till en stor del på frukter plockade från träd och framförallt på olika slag av rotfrukter som de grävde upp. Först i slutet av sin tillvaro – jag föreslås ner mot 1 miljon år sedan – var det troligt att de lärde sig använda eld och steka kött eller fisk.

Social organisation och samarbete

Hos Homo ergaster glesade pälsen stadigt ut. Det gjorde att de blev känsliga för köld på ett nytt sätt. Därför byggde de enkla vindskydd på sina lägerpltser. Troligen satt familjegrupperna tätt samlade på kvällarna för att hålla värmen. I detta sammanhang kan de första stegen mot språkutveckling ha tagits genom ljud och läten som markerade gemenskap. De sov sedan tätt tillsammans på den solvärmda marken. Sannolikt hade de vid det här slaget lärt sig fläta mattor av gräs och säv. Dem kan de haft de över sig som täcken när nätterna vintertid inte alltid var tropiska.

Det skulle ha varit hos Homo ergaster som människans kvällsvanor grundades. Från det paleosociologiska perspektivet kan man undra om dessa vanor inte satte sina spår i det genetiska arvet. Det är i dagens kunskapsläge omöjligt att säga.

Homo heidelbergensis och ordförrådet

N

är Homo heidelbergensis tog över scenen i Östafrika för omkring 1 miljon år sedan, kan vi anta att hon också övertog Homo ergasters språk. Men hon hade att bygga ut ett ordförråd som skulle komma att omfatta flera tiotusen ord.

I min studie av Homo heidelbergensis har jag föreslagit en modell för denna utveckling. Den hämtade jag från den finländska filosofen G H von Wright (1916-2003), som beskrivit den i sin bok om modallogik. Man kan fråga sig vad språkhistoria och modallogik hör ihop. Troligen gör de det inte. Men på grund av att lingvistikerna inte har kunnat föra sin forskning så långt att de insett att språket i normal skala började med Homo heidelbergensis, varvid ordbildningen växte generation för generation, så är von Wrights förslag den enda utgångspunkten för en diskussion om den process som inträffade.

Homo heidelbergnsis språk bestod av ord som var aspektbeskrivande (Lévy-Bruhl 1985), allmänorden kom först under bronsåldern. Utvecklingen av ordförrrådet kan ha skett enligt de tre steg som von Wright föreslår. Han urskiljer tre i olika former för tänkandet i möjliga och nödvändiga former, i modaliteter som den filosofiska facktermen lyder (von Wright 1951). Först kommer de dynamiska modaliteterna. De utgör grundläggande egenskaper i varje kommunikationssystem (Sammallahti 2012). I barnens språkutveckling handlar det om fraser som uttrycker att önskningar och tyckningar som ”Jag vill gå”, ”Jag vill inte gå”, ”Jag måste få tag på det”.

Den andra gruppen består av deontiska modaliteter. De handlar om sociala frågor, tillåtelser, nödvändigheter och förbud. De kommer till uttryck i fraser som ”Får jag?” ”Vi måste”, ”Var så snäll”, ”Tack så mycket”.

Den tredje gruppen handlar om de olika aspekterna på sanning och existens, de epistemiska modaliteterna. De kommer till uttryck i fraser som ”säkert”, ”antagligen”, ”lika som”, ”uppenbarligen”, ”kanske”, ”Jag tror”, ”Jag tvivlar på det”, ”Där måste finnas”, ”Där kan inte finnas” (von Wright 1951; Sammallahti 2012).

Vad jag nu föreslår är att någonting i stil med de dynamiska modaliteterna växte fram i slutskedet av Homo ergasters liv och inledningsskedet av Homo heidelbergensis existens för omkring 1 miljon år tillbaka. Under den fortsatta utvecklingen, kanske kring för 800 000 år sedan, trängde någonting liknande de deontiska modaliteterna fram och slutligen kring kring för 600 000 år sedan de epistemiska modaliteterna. (Lindgren 2020b)

Men Homo heidelbergensis utvecklade sedan en mer komplex samhällsstruktur, vilket speglas i hennes jaktmetoder. Hon bedrev elefantjakt. Hon hade bara spjut som vapen. Men genom att först kasta flers spjut mot en elefant man valt ut från ett avstånd för att sedan rusa fram till djurets närhet med nya spjut och stöta in dem i djurets kropp var det troliga jaktbeteendet. Det krävde organiserat samarbete. För att få det att fungera i längden krävde det också långvarig träning av ungdomar. Fettet från elefanterna var bra för Homo heidelbergensis hjärnutveckling. Fysisk evolution gick hand i hand med en social utveckling som innehöll en avancerad gruppdynamik och rollfördelning.

Elefantjakt som social drivkraft
Elefantjakten ställde stora krav på planering, kommunikation och samverkan. Ungdomar måste ha tränats noggrant för att effektivt kunna delta i sådana farliga jakter, vilket kan ha krävt att språket blev mer detaljerat och strukturerat. Här kan vi se hur jaktbeteendet inte bara formade den fysiska utvecklingen utan också det sociala och språkliga samspelet.

Det är sannolikt att Homo heidelbergensis småningom utvecklade ett symboliskt tänkande som gjorde det möjligt att planera och förmedla komplexa instruktioner. Enligt G H von Wrights teori kan detta ha inneburit en gradvis övergång från rent deskriptiva ljud till mer symboliskt språk. Därmed skulle ha uppstått religiösa föreställningar, som rentav kunde ta en enkel antropomorf form som gudinnan från Tantan visar.

Den språkliga förenklingen

Med Homo sapiens, som tog form i Östafrika för omkring 300 000 år sedan, ser vi tecken på att språket genomgick en förenkling. De moderna människornas hjärnvolym var något mindre än de sena Homo heidelbergensis, vilket kan tyda på en mer effektiv och kondenserad kommunikationsform. Denna utveckling kom som ovan påpekades genom ett yttre inflytande, genom en grupp invandrare från möjligen Indien till Östafrika.

I Östafrika fick å ena sidan den moderna människan en mindre hjärna, men blev å den andra mera intelligent. Det är var ett skede i den moderna människans evolution som förtjänar mycket mera studier och undersökningar.

Saï-ön och den sangoanska yxan

Sangoansk yxa
Den sangoanska yxan, första gången påträffad på stranden till Sangoan Bay i Victoriasjön i centrala Afrika, var en av den tidiga moderna människans tekniskt mest avancerade uppfinningar. Bild ChatGPT.
F

ynden från Saï-ön i Nilen i norra Sudan för omkring 165 000 år sedan ger en unik inblick vilken effekt invandrarnas gentillskott fick bland de tidiga moderna människorna i Östafrika. Spår av en boplats, ett särskilt arbetsområde och ett lager med färdiga redskap (van Peer et al 2004) visar att en hövding slagit sig ner på ön, övertygad om att Nilens armar på båda sidor skulle erbjuda skydd. Men en grannhövding ansåg sig tvungen att hämnas och lyckades genomföra ett överfall över Nilen.

Fynden från Saï-ön visar tydligare än någon annanstans den växling mellan samarbete och gåvoutbyte och krig och överfall, som sedan också har utmärkt den kända historiska utvecklingen. Här är paleosociologin som tydligast.

Samtidigt utvecklades vid denna tid den sangoanska stensmidestekniken. Den första skaftade yxan, som var ett resultat av denna teknik, verkar ha varit mer än ett praktiskt verktyg – den fungerade troligen som en symbol för hövdingarnas status.

Den sangoanska yxan är ett exempel på hur teknologiska innovationer tidigt började knytas till sociala hierarkier och maktstrukturer. Genom att utveckla sådana symboler för inflytande och makt tog Homo sapiens ett viktigt steg mot de komplexa samhällsstrukturer som senare kom att prägla vår historia.
Paleosociologins betydelse
Inom paleoantropologin anses det vara ovetenskapligt att försöka påvisa ett samband mellan människan i det förgångna och henne i det nuvarande. Paleosociologin erbjuder en metod för att på vetenskaplig grund göra sådana jämförelser. Därmed blir det förgåmgam mera levande och kan hjälpa oss att förstå de djupa rötterna till vårt sociala beteende.

Till Historiemenyn
Till Huvudmenyn.

Källhänvisningarna

Aubert 1967: Vilhelm Aubert: Socialt samspel. Översatt från norska på Almqvist & Wiksell, som också är utgivare.
Carotenuto et al 2016: F. Carotenuto, N. Tsikaridze, L. Rook, D. Lordkipanidze, Silvana Condemi, P. Raia, Laura Longo: Venturing out safely: The biogeography of Homo erectus dispersal out of Africa. Journal of Human Evolution 95 (2016) 1-12.
Cousins et al 2025: Trevor Cousins, Aylwyn Scally & Richard Durbin: A structured coalescent model reveals deep ancestral structure shared by all modern humans. Nature Genetics (https://doi.org/10.1038/s41588-025-02117-1)
Dunbar 1993: R.I.M. Dunbar: Coevolution of neocortical size, group size and language in humans. Behavioral and Brain Sciences 16 (4): 681-735.
Huguet 2025: Rosa Huguet, Xosé Pedro Rodríguez-Álvarez, María Martinón-Torres, Josep Vallverdú, Juan Manuel López-García, Marina Lozano, Marcos Terradillos-Bernal, Isabel Expósito, Andreu Ollé, Elena Santos, Palmira Saladié, Arturo de Lombera-Hermida, Elena Moreno-Ribas, Laura Martín-Francés, Ethel Allué, Carmen Núñez-Lahuerta, Jan van der Made, Julia Galán, Hugues-Alexandre Blain, Isabel Cáceres, Antonio Rodríguez-Hidalgo, Amèlia Bargalló, Marina Mosquera, Josep Maria Parés, Juan Marín, Antonio Pineda, David Lordkipanidze, Ann Margveslashvili, Juan Luis Arsuaga, Eudald Carbonell & José María Bermúdez de Castro: The earliest human face of Western Europe. Nature (https://doi.org/10.1038/s41586-025-08681-0)
deMenocal 2011: Peter B. deMenocal: Climate and Human Evolution. Science, 4 february 2011, vol 331.
deMenocal 2014: Peter B. deMenocal: Klimatshocks. Scientific American, September 2014.
Hublin 2017: Jean-Jacques Hublin, Abdelouahed Ben-Ncer, Shara E. Bailey, Sarah E. Freidline, Simon Neubauer, Matthew M. Skinner, Inga Bergmann, Adeline Le Cabec, Stefano Benazzi, Katerina Harvati & Philipp Gunz: New fossils from Jebel Irhoud, Morocco and the pan-African origin of Homo sapiens. Nature, volume 546, pages 289-292 (2017)
Lévy-Bruhl 1985: Lucien Lévy-Bruhl: How natives think. Franska originalet utgivet 1910: Les fonctions mentales dans les sociétés inférieures. Översatt till engelska av Liliane A Clares 1926. Princeton University Press. Ny upplaga 1985.
Lindgren 2020a: Sören G Lindgren: Den första människan med talets gåva. Kapitel 2. Tiden i Afrika. Historiens Fenix 2020-08-10 (https://www.hypertexter.se/Mauer_02.htm)
Lindgren 2020b: Sören G Lindgren: Den första människan med talets gåva. Kapitel 8. Heidelbergensarnas språkförmåga. Historiens Fenix 2020-08-10. (https://www.hypertexter.se/Mauer_08.htm)
Lindgren 2024: Sören G Lindgren: När kölden tömde Europa på tidiga människor. Historiens Fenix 24-03-06 (https://www.hypertexter.se/flaskhals.htm)
Lordkipanidze 2005: David Lordkipanidze, Abesalom Vekua, Reid Ferring, G. Philip Rightmire, Jordi Agusti, Gocha Kiladze, Alexander Mouskhelishvili, Medea Nioradze, Marcia S. Ponce de León, Martha Tappen & Christoph P. E. Zollikofer: The earliest toothless hominin skull. Nature volume 434, pages 717-718 (2005)
Margari et al 2023: Vasiliki Margari, David A. Hodell, Simon A. Parfitt, Nick M. Ashton, Joan O. Grimalt, Hyuna Kim, Kyung-Sook Yun, Philip L. Gibbard, Chris B. Stringer, Axel Timmermann, Polychronis C. Tzedakis: Extreme glacial cooling likely led to hominin depopulation of Europe in the Early Pleistocene. Science, 10 Aug 2023, Vol 381, Issue 6658.
Sammallahti 2012: Pekka Sammallahti: Bottlenecks and Contacts in the Linguistic Prehistory of the Saami Networks. Interaction and Emerging Identities in Fennoscandia and Beyond. Tromsø, Norway, October 13-16 2009. Suomalais-Ugrilaisen Seuran Toimituksia 265. Helsinki 2012.
Stringer 2012: Chris Stringer: Lone Survivor: How we came to be the only Human on Earth. St. Martin's Griffin.
van Peer et al 2004: Philip Van Peer, Veerle Rots, Jeanne-Marie Vroomans: A story of colourful diggers and grinders: the Sangoan and Lupemban at site 8-B-11, Sai Island, Northern Sudan. Before Farming 2004/3
von Wright 1951: G H von Wright: An Essay in Modal Logic. Amsterdam: North-Holland Pub. Co