en mänskliga evolutionen från ett apliknande tillstånd till ett alltmer människoliknande är inte enbart biologisk. Den är även social. Här hävdar jag att den sociala var den avgörande för människoblivandet.
Men hur långt tillbaka i tiden kan vi tala om socialt organiserade handlingar, och vad kan ha varit deras drivkraft? Denna text försöker närma sig ett svar genom att undersöka sambandet mellan födan, kroppen och den växande gruppens samspel i Homo erectus tidiga utveckling och dess förlängning i Homo ergaster. Utgångspunkten är ett paleosociologiskt synsätt – ett ännu underutvecklat men nödvändigt analytiskt perspektiv på hur biologiskt betingade förhållanden kan ha givit upphov till första former av samordnad social rollfördelning och tidsstrukturerat samarbete.
Början med små köttbitar
Vi vet att gorillor och schimpanser har magar som kan smälta små bitar av rått kött – den berömda schimpansforskaren Jane Goddall berättade om hur schimpanser jagade babianungar och sedan åt dem i små bitar som godis (Goddall 1972: 143).
Det har påvisats att redan någon art av Australopithecus lämnade efter sig skarpa stenar och ben som skrapats med skarpa stenar i Sydafrika redan för 3.4 miljoner år sedan. Men deras tänder visar inte spår av köttdiet utan ser ut som andra växtätares tänder (Lüdecke et al 2015). Liknanade fynd från samma tid har gjort i Didika i Etiopien (McPherron et al 2010).
Sannolikt började våra förfäder i form av tidiga Homo erectus redan för närmare tre miljoner år sedan att äta små bitar rått kött när de kom åt. Det är högst möjligt att det skedde genom att en grupp stötte på resterna av djur som slagits av rovdjur och till huvuddelen förtärts av dem. De små köttbitar de kunde skära loss med vassa stenar förmådde deras magar smälta.
Men större köttbitar krävde hos dessa tidiga Homo erectus en förbehandling. Enligt en ny hypotes, som förelår att redan australopitecinerna för över 3 miljoner år sedan upptäckte att om de gömde undan frukt och löv under t ex en stor flat sten bevarades näringen bättre i det tropiska klimatet samtidigt som maten blev mera lättsmält (Bryant et al 2023). När man började stjäla skött skulle de och tidiga Homo erectus ha gjort detsamma med större köttbitar. Fermentering blev ett sätt att göra kött mera ätbart – genom att låta det mjukna under sten genom jäsning. Denna onekligen mycket enkla form av fermentering var sannolikt en nyckelfaktor i Homo erectus fortsatt utveckling. Från en hjärna på 400 cm3 hos de tidiga erectierna växte den till 900 cm3 hos de sena!