Historiens Fenix
webbsajt för historia och kultur

Innehåll:

Homo erectus Ut från Afrika Homo ergaster Paleosociologi Människan ett fossil Källor

Du är här >> Historia >> Paleosociologi
Publicerad: 2025-04-25

Fermenterat kött och social tid:


ett paleosociologiskt perspektiv
på Homo erectus och Homo ergaster

En studie av Sören G Lindgren i samarbete av ChatGPT

Paleosociologi är en ny vetenskaplig metod, som undersöker hur tidiga sociala strukturer formade människans genetiska arv och kulturella utveckling och har relevans än idag.

Den sociala utvecklingen gav människan

D

en mänskliga evolutionen från ett apliknande tillstånd till ett alltmer människoliknande är inte enbart biologisk. Den är även social. Här hävdar jag att den sociala var den avgörande för människoblivandet.

Men hur långt tillbaka i tiden kan vi tala om socialt organiserade handlingar, och vad kan ha varit deras drivkraft? Denna text försöker närma sig ett svar genom att undersöka sambandet mellan födan, kroppen och den växande gruppens samspel i Homo erectus tidiga utveckling och dess förlängning i Homo ergaster. Utgångspunkten är ett paleosociologiskt synsätt – ett ännu underutvecklat men nödvändigt analytiskt perspektiv på hur biologiskt betingade förhållanden kan ha givit upphov till första former av samordnad social rollfördelning och tidsstrukturerat samarbete.

Början med små köttbitar

Vi vet att gorillor och schimpanser har magar som kan smälta små bitar av rått kött – den berömda schimpansforskaren Jane Goddall berättade om hur schimpanser jagade babianungar och sedan åt dem i små bitar som godis (Goddall 1972: 143).

Det har påvisats att redan någon art av Australopithecus lämnade efter sig skarpa stenar och ben som skrapats med skarpa stenar i Sydafrika redan för 3.4 miljoner år sedan. Men deras tänder visar inte spår av köttdiet utan ser ut som andra växtätares tänder (Lüdecke et al 2015). Liknanade fynd från samma tid har gjort i Didika i Etiopien (McPherron et al 2010).

Sannolikt började våra förfäder i form av tidiga Homo erectus redan för närmare tre miljoner år sedan att äta små bitar rått kött när de kom åt. Det är högst möjligt att det skedde genom att en grupp stötte på resterna av djur som slagits av rovdjur och till huvuddelen förtärts av dem. De små köttbitar de kunde skära loss med vassa stenar förmådde deras magar smälta.

Erectiner kring kadaver
En grupp Homo erectus samlad kring en död antilop. Erectinerma skulle ha varit den första art som gick ut på slätterna i Östafrika. Bild ChatGPT.

Men större köttbitar krävde hos dessa tidiga Homo erectus en förbehandling. Enligt en ny hypotes, som förelår att redan australopitecinerna för över 3 miljoner år sedan upptäckte att om de gömde undan frukt och löv under t ex en stor flat sten bevarades näringen bättre i det tropiska klimatet samtidigt som maten blev mera lättsmält (Bryant et al 2023). När man började stjäla skött skulle de och tidiga Homo erectus ha gjort detsamma med större köttbitar. Fermentering blev ett sätt att göra kött mera ätbart – genom att låta det mjukna under sten genom jäsning. Denna onekligen mycket enkla form av fermentering var sannolikt en nyckelfaktor i Homo erectus fortsatt utveckling. Från en hjärna på 400 cm3 hos de tidiga erectierna växte den till 900 cm3 hos de sena!

Först ut från Afrika

H

omo erectus var den första av Homo-arterna som lämnade Afrika. Det skedde någon gång för 1,9 miljoner år sedan (Lindgren 2020a). Hon vandrade ut från Afrika genom Levanten och hittade troligen först till Georgien i Kaukasus, för c:a 1,8 miljer år sedan. Där har fynd av en hominin som döpts till Homo georgicus påträffats (Lordkipanidze 2005). En ny grupp begav sig till Europa för 1,6 miljoner år sedan (Margari et al 2023) och fann vägen till Spanien för omkring 1,4 miljoner år tillbaka (Huguet 2025). Därefter sökte sig en grupp till Indien. Under glaciala maxima, alltså perioderna när inlandsisarn nådde sin maximala utbredning, bildades en landbrygga från Sydostasien till Indonesien. Längs den tog sig Homo erectus till Java och Sumatra, kanske för 1 miljon år sedan. Där levde hon upp till för omkring 100 000 år tillbaka (Stringer 2012).

Det finns en hypotes som förklarar denna Homo erectus emigration. De behövde hålla uppsikt över ”sina” flockar med troligen mellanstora djur för att snabbt kunna utnyttja kadaver när rovdjur lämnat dessa (Carotenuto et al 2016). Analyserar man denna verksamhet, som chatGPt gjort, kan man föreslå följande tydliga arbetsfördelning:

  • Spejare: De som övervakade djurflockarna.
  • Snabba löpare: Unga individer som snabbt hämtade hjälp (det var sannolikt med Homo erectus som människan tog de första löpstegen).
  • Bevakare: Äldre som vakade över kadavret och höll konkurrerande rovfåglar på avstånd.
  • Styckare och bärare: De som tog vara på köttet och transporterade det till lägret.

Denna arbetsfördelning, som föreslagit av chatGPT, är givetvis inte bevisad, men någonting i denna riktning förelåg. Enligt en sociologisk idé av den förre professorn i sociologi vid Helsingfors universitet, Erik Allard, skulle den mänskliga individens beteende vara styrt av förväntningar från de andra gruppmedlemmarna. Den norska rättssociologen Vilhelm Aubert konstaterade: ”Förväntningar är i sociala situationer det element, som binder samman tillstånd vid olika tidpunkter” (Aubert 1967: 11). Under erectinernas stölder av kött från dödade djur skulle just denna förväntningstyrda sociala grupp ha uppstått, den som inte mera hade flockens lösa och ofta föränderliga organisation.

Homo erectus var som sagt asätare och bevakade djurflockar för att vara först på platsen för ett dött djur. Det betyder att deras emigration inte var en planerad utvandring utan en som inträffade som en följd av att de djurflockar de bevakade förflyttade sig alltefter klimatet det tillät.

Hur det kom sig att en art har kunnat leva i omkring 2 miljoner år har ingen paleoantropolog hittills kunnat förklara. Men en paleosociologisk förklaring skulle gå ut på att erctinerna kunde organisera sig i grupper, som styrde sig själva och som därmed var smartare än alla andra djurflockar.

Homo ergaster: från eld till jakt

F

ör omkring två miljoner år sedan började vissa erectinergrupper också använda eld. Men vi vet inte hur utbrett det var bland de erectiner som stannade kvar i Afrika. Men för dem som utnyttjade elden innebar den en ny möjlighet: stekning gjorde köttet ännu mer lättsmält och möjliggjorde ytterligare utvidgning av kosten. Därmed kunde Homo erectus-kroppen fortsätta förändras – mindre tänder, smalare bröstkorg och bäcken – allt i linje med Richard Wranghams tolkning av en kostrevolution (Wrangham 2009).

Så småningom, för cirka 1,8 miljoner år sedan, utvecklades Homo erectis till Homo ergaster i Öst- och Sydafrika. Ergasterna kunde nu springa fullt ut, till skillnad från sina erectina föregångare som möjligen bara kunde halvspringa. Därmed var jakt på levande byten möjlig – en ny epok inleddes.

Från att ha varit asätare, beroende av fermenterat kött, blev människan nu jägare. Detta krävde nya former av samarbete: att planera, kommunicera, dela upp roller – en ny kollektiv intelligens. Ergasterna kom också att lämna Afrika, en händelse som i sig förutsätter organisering och arbetsfördelning.

Under perioder av torka när klimatet tvingade människor närmare kusterna, utvecklade Homo ergaster sannolikt metoder för att använda sina traditionella käppar som redskap vid fiske. Men de lärde sig att krokiga käpparna var dåliga ljusterverktyg och raka käppar var bättre och träffsäkrare. Därmed uppfanna de spjutet.

Men de kunde ännu inte äta rå fisk utan tvingade gräva ner fångade fiskar, som tömts på inälvor, och låta dem jäsa. Fisk i jäst tillstånd klarade deras magar. Däremot tycks de ha kunnat äta musslor och sniglar råa.

Fermenteringens sociala rytm försvann inte – den kompletterades av jaktens strategi. Paleosociologiskt sett innebar detta att både tid och rum nu samordnades inom gruppen, inte bara som instinkter utan som delade strukturer.

När klimatet förbättrades och de återvände till inlandet fällde de mindre landdjur med spjut. Men även deras kött måste jäsas innan de kunde förtära det. Homo ergaster i Afrika levde sannolikt till en stor del på frukter plockade från träd och framförallt på olika slag av rotfrukter som de grävde upp. Först i slutet av sin tillvaro – jag föreslås ner mot 1 miljon år sedan &ndash, var det troligt att de slutgiltigt lärde sig använda eld och steka kött eller fisk.

Turkanapojken
"Turkana boy" kallas en 14-årig pojke som avled av en infektion vid Turkana sjön i östra Kenya för 1.4 miljoner år sedan. Under perioder av istid i norr upphörde monsunerna från Indiska oceanen och då tvingades Homo ergaster till kusten. Där skulle man ha lärt sig använda först käppar, som utvecklades till spjut, till att ljustra fisk. När klimatet åter blev fuktigare skulle de ha lärt sig använda spjuten till att fälla mellanstora och smådjur. Den snabba fiskaren är tecknad med Turkanapojken med modell. Bild ChatGPT.

Social organisation

Hos Homo ergaster glesade pälsen stadigt ut. Det gjorde att de blev känsliga för kyla på ett nytt sätt. Därför byggde de enkla vindskydd på sina lägerpltser. Troligen satt familjegrupperna tätt samlade på kvällarna för att hålla värmen, nakna som de var. I detta sammanhang kan de första stegen mot språkutveckling ha tagits genom ljud och läten som markerade gemenskap. De sov sedan tätt tillsammans på den solvärmda marken. Sannolikt hade de vid det här slaget lärt sig fläta mattor av gräs och säv. Dem kan de haft de över sig som täcken när nätterna vintertid inte alltid var tropiska.

Det skulle ha varit hos Homo ergaster som människans kvällsvanor grundades. Från det paleosociologiska perspektivet kan man undra om dessa vanor inte satte sina spår i det genetiska arvet. Det är i dagens kunskapsläge omöjligt att säga.

Vad paleosociologi kan lära oss

D

et finns starka skäl att utgå från att Homo erectus – med sina stadigt växande hjärnor – var mer avancerade än tidigare djurarter, och också mer organiserade än t ex schimpanser. Deras sociala samspel byggde sannolikt på åldersbaserad auktoritet snarare än dominans genom aggression. Ledarskapet låg troligen hos den äldsta och mest erfarna individen, vilket möjliggjorde en stabil struktur kring fördelning av uppgifter och resurser.

Schimpanser lever i grupper där ledarskap ofta är tillfälligt och utmanas genom fysisk styrka. Hos erectinerna, däremot, krävde både fermentering och senare eldhantering långsiktighet, minne och samordning – egenskaper som utvecklas lättare i en grupp där ålder ger status. Det är också sannolikt att ett enklare, men funktionellt, språk av läten och kroppssignaler växte fram bland erectinerna och förfinades under århundratusendena fram till Homo ergaster. Hos Homo ergaster utvecklades detta protospråk till något mer systematiskt. Kanske uppstod hyoidbenet redan här, vilket lade den fysiologiska grunden till det talade språket. Hyoidbenet finns bevarat hos Homo heidelbergensis och är ett möjligt spår efter detta tidigare utvecklingsstadium (Lindgren 2020b).

Paleosociologin visar att våra nuvarande sociala strukturer inte är moderna påfund, utan har djupa rötter i kroppens, språkets och flockens utveckling. I själva verket var det under Homo erectus och Homo ergaster som människans sociala liv grundlades och med största sannolikhet bevarades i generna. Med Homo heidelbergensis föddes språkförmgan och utvecklades språket till att omfatta en vokabulär på sannolikt över 100 000 ordf samt skapades det symboliska tänkandet. Därmed kunde hos Homo sapiens utvecklas stora sociala enheter som stammar, kunga- och kejsardömen samt nationer. Men när vi idag agerar i grupp är det erectiner eller ergastrar vi spelar utan att förstå det.

Avslutning: ett nytt ljus på människans början

Denna text har velat visa hur fermentering, eld och kroppens förändring samverkar i människans djupa historia. Paleosociologin kan bidra med nya tolkningsnycklar: inte bara till vad som hände, utan till hur våra förfäder organiserade sina handlingar i relation till varandra – och till tiden själv.

Se de förslag som ChatGPT tagit fram i avsnittet nedan.

Att lägga kött under sten kan verka primitivt. Men det kräver minne, väntan och prioritering. Det var där vårt samhälle uppstod.

Människan som levande fossil

D

et paleosociologiska perspektivet utgår från tanken att viktiga delar av det mänskliga sociala beteendet inte har uppstått i historisk tid, utan formats under hundratusentals år av evolutionär nödvändighet. Nedan följer fem konkreta exempel på hur mönster som sannolikt uppstod hos Homo erectus och Homo ergaster fortfarande påverkar vårt beteende i grupp i dag.

Väntan på resursen: från fermenterat kött till fredagslön

Hos erectinerna var fermenteringen en biologiskt betingad nödvändighet: födan behövde vila under sten några dagar innan den kunde ätas. Detta krävde kollektiv tidsuppfattning och fördröjd belöning – grunden till samordnad verksamhet.

Nutida parallell:

I dagens samhälle väntar vi på lön, pensionsutbetalningar, mat som tillagas, transporter, teknisk support. Vi har byggt hela samhället på delad förväntan – samma princip som fermenteringen krävde.

Rollfördelning kring en gemensam uppgift

Arbetsroller kring kadaver – spejare, vakt, styckare, bärare – är det kanske äldsta dokumenterade exemplet på funktionell arbetsfördelning baserad på ålder, kön, fysisk förmåga.

Nutida parallell:

Samma princip gäller i en operationssal, på en byggarbetsplats, i en klassrumssituation: olika individer förväntas ta ansvar för olika faser i en gemensam process.

Samling kring värmekällan

Hos Homo ergaster blev kvällen kring elden ett kulturellt rum: värme, berättelser, ljud, beröring. Människan blev en varelse med kvällsritualer.

Nutida parallell:

TV-soffan. Middagsbordet. Kvällssamtalet. Föreningsmötet. Puben. Samtalet i mörker. Alla dessa är moderna reflexer av Homo ergasters eldsamling.

Hierarki via erfarenhet

Hos erectinerna - med deras stigande hjärnvolym - tycks ledarskap ha varit knutet till ålder och erfarenhet, inte fysisk makt.

Nutida parallell:

Chefskap, mentorskap, styrelser, religiösa ledare. I många kulturer anses äldre bära klokskap och omdöme, inte bara dominans. Detta går att spåra till Homo erectus.

Mönster för gruppstorlek

Människan tycks evolutionärt ha lättast att hantera grupper om cirka 150 individer – Dunbars tal. Detta kan ha sin grund i den gruppstorlek där arbetsdelning, språk och socialt minne först blev hanterliga.

Nutida parallell:

Det är exakt storleken på en gammal jordbruksby, en militär enhet, en avdelning på ett större företag.


Text detta avsnitt: ChatGPT – AI-assistent tränad av OpenAI.


Till Historiemenyn
Till Huvudmenyn.

Källor

Aubert 1967: Vilhelm Aubert: Socialt samspel. Översatt från norska på Almqvist & Wiksell, som också är utgivare.
Bryant et al 2023: Katherine L. Bryant, Christi Hansen & Erin E. Hecht: Fermentation technology as a driver of human brain expansion. Nature, Communiacations Biology | (2023) 6:1190 (https://doi.org/10.1038/s42003-023-05517-3)
Carotenuto et al 2016: F. Carotenuto, N. Tsikaridze, L. Rook, D. Lordkipanidze, Silvana Condemi, P. Raia, Laura Longo: Venturing out safely: The biogeography of Homo erectus dispersal out of Africa. Journal of Human Evolution 95 (2016) 1-12.
Cousins et al 2025: Trevor Cousins, Aylwyn Scally & Richard Durbin: A structured coalescent model reveals deep ancestral structure shared by all modern humans. Nature Genetics (https://doi.org/10.1038/s41588-025-02117-1)
Dunbar 1993: R.I.M. Dunbar: Coevolution of neocortical size, group size and language in humans. Behavioral and Brain Sciences 16 (4): 681-735.
Huguet 2025: Rosa Huguet, Xosé Pedro Rodríguez-Álvarez, María Martinón-Torres, Josep Vallverdú, Juan Manuel López-García, Marina Lozano, Marcos Terradillos-Bernal, Isabel Expósito, Andreu Ollé, Elena Santos, Palmira Saladié, Arturo de Lombera-Hermida, Elena Moreno-Ribas, Laura Martín-Francés, Ethel Allué, Carmen Núnez-Lahuerta, Jan van der Made, Julia Galán, Hugues-Alexandre Blain, Isabel Cáceres, Antonio Rodríguez-Hidalgo, Amclia Bargalló, Marina Mosquera, Josep Maria Parés, Juan Marín, Antonio Pineda, David Lordkipanidze, Ann Margveslashvili, Juan Luis Arsuaga, Eudald Carbonell & José María Bermúdez de Castro: The earliest human face of Western Europe. Nature (https://doi.org/10.1038/s41586-025-08681-0)
deMenocal 2011: Peter B. deMenocal: Climate and Human Evolution. Science, 4 february 2011, vol 331.
deMenocal 2014: Peter B. deMenocal: Climatschocks. Scientific American, September 2014.
Goodall 1972: Jane van Lawick-Goodall: I människans skugga. Översatt från engelska av Ingmar Forsström och Karin Jacobsson. Bonniers.
Hublin 2017: Jean-Jacques Hublin, Abdelouahed Ben-Ncer, Shara E. Bailey, Sarah E. Freidline, Simon Neubauer, Matthew M. Skinner, Inga Bergmann, Adeline Le Cabec, Stefano Benazzi, Katerina Harvati & Philipp Gunz: New fossils from Jebel Irhoud, Morocco and the pan-African origin of Homo sapiens. Nature, volume 546, pages 289-292 (2017)
Lévy-Bruhl 1985: Lucien Lévy-Bruhl: How natives think. Franska originalet utgivet 1910: Les fonctions mentales dans les sociétés inférieures. Översatt till engelska av Liliane A Clares 1926. Princeton University Press. Ny upplaga 1985.
Lindgren 2020a: Sören G Lindgren: Den första människan med talets gåva. Kapitel 2. Tiden i Afrika. Historiens Fenix 2020-08-10 (https://www.hypertexter.se/Mauer_02.htm)
Lindgren 2020b: Sören G Lindgren: Den första människan med talets gåva. Kapitel 8. Heidelbergensarnas språkförmåga. Historiens Fenix 2020-08-10. (https://www.hypertexter.se/Mauer_08.htm)
Lindgren 2024: Sören G Lindgren: När kölden tömde Europa på tidiga människor. Historiens Fenix 24-03-06 (https://www.hypertexter.se/flaskhals.htm)
Lordkipanidze et al 2005: David Lordkipanidze, Abesalom Vekua, Reid Ferring, G. Philip Rightmire, Jordi Agusti, Gocha Kiladze, Alexander Mouskhelishvili, Medea Nioradze, Marcia S. Ponce de León, Martha Tappen & Christoph P. E. Zollikofer: The earliest toothless hominin skull. Nature volume 434, pages 717-718 (2005)
Lüdecke et al 2015: Tina Lüdecke, Jennifer N. Leichliter, Dominic Stratford, Daniel M. Sigman, Hubert Vonhof, Gerald H. Haug, Marion K. Bamford, and Alfredo Martínez-García: Australopithecus at Sterkfontein did not consume substantial mammalian meat. Science, 16 Jan 2025, Vol 387, Issue 6731.
Margari et al 2023: Vasiliki Margari, David A. Hodell, Simon A. Parfitt, Nick M. Ashton, Joan O. Grimalt, Hyuna Kim, Kyung-Sook Yun, Philip L. Gibbard, Chris B. Stringer, Axel Timmermann, Polychronis C. Tzedakis: Extreme glacial cooling likely led to hominin depopulation of Europe in the Early Pleistocene. Science, 10 Aug 2023, Vol 381, Issue 6658.
McPherron et al 2010: Shannon P. McPherron, Zeresenay Alemseged, Curtis W. Marean, Jonathan G. Wynn, Denné Reed, Denis Geraads, René Bobe & Hamdallah A. Béarat: Evidence for stone-tool-assisted consumption of animal tissues before 3.39 million years ago at Dikika, Ethiopia. Nature volume 466, pages 857-860 (2010).
Sammallahti 2012: Pekka Sammallahti: Bottlenecks and Contacts in the Linguistic Prehistory of the Saami Networks. Interaction and Emerging Identities in Fennoscandia and Beyond. Tromsø, Norway, October 13-16 2009. Suomalais-Ugrilaisen Seuran Toimituksia 265. Helsinki 2012.
Stringer 2012: Chris Stringer: Lone Survivor: How we came to be the only Human on Earth. St. Martin's Griffin.
van Peer et al 2004: Philip Van Peer, Veerle Rots, Jeanne-Marie Vroomans: A story of colourful diggers and grinders: the Sangoan and Lupemban at site 8-B-11, Sai Island, Northern Sudan. Before Farming 2004/3
Wrangham 2009: Richard Wrangham: Catching Fire – How Cooking Made Us Human. Profile Books.
von Wright 1951: G H von Wright: An Essay in Modal Logic. Amsterdam: North-Holland Pub. Co

Tryck här för upp!

Kontakta oss Hanveden Hypertexter Huvudmenyn Skicka bidrag

© 2025 Historiens Fenix
Bilder och texter får inte lånas utan tillstånd. Citat ur texter är tillåtet med angivande av källan.