är inflationsteorin först föreslogs av Alan Guth 1980 var den tänkt som en lösning på flera svårigheter i den klassiska Big Bang-modellen: varför universum ser så jämnt ut, varför dess geometri är nästan plan, och varför vi inte ser några magnetiska monopoler. Guths förslag – att hela universum genomgick en extremt snabb och exponentiell expansion under en bråkdel av en sekund – vann snabbt insteg som det mest plausibla scenariot. Men bakom det matematiskt eleganta förloppet dolde sig flera obesvarade frågor, och det är dessa som denna essä vill uppehålla sig vid. Inte för att förkasta inflationen, utan för att lyfta fram dess svagaste punkt: dess relation till verkligheten.
Ett nystan av energi

i föreslår en tanke som är lika enkel som omvälvande: att det som satte igång universum inte var en ideal och friktionsfri utvidgning av rumtiden, utan en kamp mellan ett sammanpressat energinystan och det medium det försökte verka i – det vi här kallar kosmos. Inte det kosmos som syns i stjärnkartor och galaxkluster, utan en underliggande energimateria, vars väsen ännu undflyr vetenskapens definitioner.
Enligt denna spekulation är vårt universums födelse inte ett resultat av en naturlig utveckling, utan av ett misslyckande: ett nystan av energi som inte upplöstes som det brukade, utan råkade fastna i ett metastabilt tillstånd – ett falskt vakuum – och därigenom utlöste en ohämmad expansion. Men denna expansion var inte fri. Den mötte motstånd. Och det är detta motstånd som är vår centrala fråga.
Kosmos bjöd på motstånd
ad betyder det att expansionen mötte motstånd? I klassisk fysik innebär rörelse genom ett medium friktion, och friktion ger värme. Men inflationen sägs ha skett i vakuum. Därmed faller tanken på friktion. Så varifrån kom värmen? Enligt Guth skedde uppvärmningen inte under själva expansionen, utan när det falska vakuumet kollapsade och inflationsfältets energi omvandlades till partiklar och strålning – det som kallas reheating. Men denna förklaring förutsätter ett inflationsfält vars natur ännu inte är observerad.
Vi föreslår istället att själva expansionen i sig – rörelsen genom kosmos – orsakade en reaktion. Ett slags spänning mellan nystanet och det omgivande fältet, där själva försöket till varande väckte ett svar. Kosmos var inte tomt, utan hade en tröghet, en djup egenskap som visade sig som ett motstånd mot rörelse, mot expansion, mot organisation. Det var detta motstånd som värmde upp energin. Inte genom kollisioner, utan genom existensens ansträngning.
När energin brann
ärmed ges ett nytt svar på frågan: varför blev det varmt? Därför att energi, som försöker övergå i varande, möter motstånd. Den bränner sig mot det som ännu inte tillåter existens. Expansion blir till eld, eld till transformation. Och det är denna värme – denna förbrukning av möjlig energi – som möjliggör att något av den återstående energin kan anta nya former: partiklar, massa, struktur.
Detta antyder att materie inte är en naturlig produkt av energi, utan dess förkolnade rest, dess förädlade sediment. Det vi kallar materia är det som blev kvar, när energin försökte men inte helt orkade förbli sig själv.
Kosmos hindrar
etta innebär också att inflation är en extremt sällsynt process. För i de flesta fall kvävs nystanet. Expansionen orkar inte. Motståndet från kosmos är för stort. Endast i undantagsfall uppstår en balans där det falska vakuumet varar tillräckligt länge för att en full inflation ska kunna ske – och avslutas. Det är inte det normala att ett universum föds. Det är ett kosmiskt undantag, ett brott mot liknöjdheten.