miral Omagon var den mäktigaste rymdmarina överbefälhavaren i det galaktiska imperiet i denna stund. Han styrde en eskader av rymdfarkoster från det galaktiska imperiets huvudplanet, Nyrna, mot den första stora ljusa punkten i galaxens inre arm. Det var på denna arm som Nyrna också befann sig men högre upp och därmed närmare galaxens bländande ljusa centrum.
Den rymdmarina expeditionen skulle äntligen utreda vad den stora, intensivt lysande punkt var som kunde ses på Nyrnas natthimmel. Denna stjärna eller egentligen hop av solar, som astronomerna kunnat fastställa, var egentligen Nyrnas närmaste granne, men förblivit outforskad så länge det galaktiska imperiet bestått. Men i och med kejsar Mojang I övertog tronen hade han på förslag av visiren Eenar beslutat att sända en rymdexpedition att uforska de okända delarna av galaxen.
Till beslutet bidrog också alla rapporterna om flygande tefat som under flera generationer påstods ha iakttagits på Nyrnas himmel. Den vanligaste förklaringen var att det var utomgalaktiska besökare, turister, som ville beskåda denna galax med dess framstående planet, Nyrna. Men astronomerna hävdade att de flygande tefaten egentligen var små rymdskepp som spionerade på det galaktiska kejsardömet. Spionskeppen kom från ett moderskepp som låg långt ute i rymden. Astronomerna trodde också att spionskeppen kommit från något solsystem längre ut på den inre armen, inte från en annan galax.
Amiral Omagon kom från planeten Grundina, som låg ungefär halvvägs mellan Aloria med dess uppfinningsrika ingenjörer och Nyrna med dess stela byråkrater. De intelligenta invånarna på Grundina hade utvecklats från dinosaurierna, men i stället för att bli fåglar hade amiralens djuriska förfäder nöjt sig med att hålla till i träden. Från trädens toppar fångade se förbiflygande insekter med sina långa tungor. När dessa förfäder lämnade träden för ett liv på marken så var de ganska människoliknande. Men i stället för hår på huvudet hade de fjädrar och och deras näsa och mun bestod av en kort bred näbb. På händerna hade de fyra fingrar liksom deras fötter hade fyra tår. Därtill hade de ovanligt gälla röster. På grund av näbben saknade deras språk läppljud; t ex sade de alla istället för ”mamma” och akta i stället för ”pappa”. När en grupp grundianer pratade med varandra hände det ofta att utomstående tyckte att deras språk liknade småfåglars kvittrande. Annars var det som sagt människoliknande, så ock amiral Omagon.
Men amiralen hade en mängd egenskaper som skilde honom från andra grundianer och övriga människor i det kejserliga imperiet. Han var nämligen oerhört uppfinningsrik och gjorde t ex alltid kommunikationen mellan honom och besättningen enklare och smidigare på de rymdskepp han hade befälet över. Han kunde också öva in speciella operationer till den grad att de fungerade perfekt oavsett förhållandena. Han var rymdflottans mest kompetenta befälhavare, även om han ibland kanske var lite lättstött.
Den eskader som amrial Omagon hade befälet över bestod av en rymdkryssare, som hade den egentliga eldkraften, två snabba och lättrörliga rymdjagare, ett labbskepp med vetenskapsmän och ytterligare ett skepp med nödvändiga förråd.
När eskadern i det första steget av sin expedition kom ner i en fart under ljusets hastighet kunde man åter använda radio. Men mellan rymdskeppen sändes bara korta blipp, d v s meddelanden hoppressade till just ett piip, så expeditionen inte skulle kunna avslöjas av eventuella tekniska civilisationer. Blippen smälte in i rymdens bakgrundsbrus.
Allt medan farten sjönk kunde expeditionen göra sig en överblick av det solsystem man nått. Expeditionen färdades ovanför horisontalplanet där planeterna roterade runt sin sol och där tusentals överblivna stenar och kometer också kretsade runt solen. Medan eskadern gjorde sitt första varv runt solen men högt över systemet kunde astronomerna konstatera att det bestod av två jätteplaneter uppbyggda av gaser och fyra stenplaneter utanför dem. Bortom planeterna fanns ett stort moln av is och sten. Två av stenplaneterna låg tillräckligt nära sin sol för att ha flytande vatten. Under andra varvet runt solen gick expeditionens vetenskapsskepp lite lägre i sällskap med en rymdjagare. Planeterna skannades och studerades genom kikare. Där hade utvecklats liv på land och överallt där det regnade var det grönt. Men tecken på intelligent liv kunde man inte se. Båda planeterna utrustades med satelliter som skulle bevaka den fortsatta evolutionen.
Nästa solsystem låg bara dryga 4 ljusår bort. Eskadern gav sig iväg med antigravskraft och kom ut i ljusmättad rymd rakt ovanför detta solsystem. Solen var ovanligt stor och stark och upplevdes som besvärande av alla på expeditionens rymdskepp.
Småningom blev det klart att den femte planeten bestod av sten och hade flytande vatten. På grund av solens starka sken var det möjligt för planeten att ligga på ett avstånd av 2000 miljoner kilometer (som från Jupiter till vår sol). Planeten hade mycket land men utspritt med hav emellan. Det gjorde att det tycktes regna nästan över allt land, som följaktligen var grönt. De stora skogarna tycktes krylla av djur på marken såväl i träden som i luften. Ytterligare en satellit sattes att bevaka denna lovande planet.